سفارش تبلیغ
صبا ویژن
خدایا ! از تو دانش سودمند و روزی فراخ می خواهم . [پیامبر خدا صلی الله علیه و آله ـ در دعایش ـ]
به نام خدا

نه نکته در مورد افزایش جهانی نفت خام

10 سال پیش، هنگامی که نفت در سراشیبی قیمت قرار گرفته و تا حد 10 دلار رسید، اوپک کاهش تولید نفت را در برنامه خود قرار داد، این اقدام درکنار عوامل مؤثر دیگر منجر به توقف سیر نزولی و سپس آغاز سیر صعودی قیمتها شد و تا اکنون که به سمت قیمت های 3 رقمی پیش می رود، همچنان این روند ادامه یافته است. در این میان آنچه که در ایران در اولین نگاه ذهن همگان را به خود معطوف می دارد، مقایسه نفت 100 دلاری با نفت 20 دلاری، و انتظار تغییر کاملاً محسوس در وضعیت زندگی شخصی و در آمدهای افراد می باشد.
در این میان موضوع فوق، دستمایه خوبی برای روزنامه های مخالف دولت شده تا بدون هیچ تحلیل جامعی به تخریب دولت پرداخته و سیاستهای اقتصادی دولت را زیر سوال ببرند.
آنچه در این مقاله در پی آن هستم، بیان نکاتی چند پیرامون افزایش قیمت نفت، جهت رسیدن به درک صحیح تری از آن می باشد.
1) متوسط تقریبی یک بشکه نفت خام سبک صادراتی ایران در مناطق مختلف جهان در سال جاری معادل 60/82 دلار و متوسط بهای هر بشکه نفت سنگین صادراتی کشورمان معادل 54/80 دلار بوده است.
2) در سالهای اخیر شاخص بهای نفت و دلار، روندی معکوس طی کرده اند و کاهش ارزش دلار، منجر به افزایش ظاهری قیمت نفت شده و از طرفی کم اثر شدن این افزایش را به دنبال داشته است.
این مسأله برای کشورهای صادرکننده نفت که بخش عمده واردات آنها از اروپا و آسیا است، نمود بیشتری پیدا می کند؛ چرا که دریافت آنها به دلار و پرداختشان به ارزهای دیگری همچون یورو، ین و پوند است. به عبارت دیگر، بازار جهانی نفت خام هم اکنون گرفتار دامنه ای از توهم پولی است؛ یعنی قیمت ها ظاهراً افزایش یافته اما از طرف دیگر بخشی از قدرت خرید دلارهای نفتی از بین رفته است. از همین رو، سران اوپک در شرایط فعلی باید از حداکثر قدرت و توان خود برای رسیدن به قیمت واقعی نفت در بازار جهانی استفاده کنند و طرح تغییر سبد ارزی فروش نفت خام از دلار به یورو را بررسی و تصویب کنند؛ این راهبرد حتماً می تواند به شیوه جدید مقابله اوپک با زیاده خواهی های ناشی از تبدیل ارزی منجر شود.
به این ترتیب در شرایط کنونی نیز به نظر می رسد بهترین سیاست برای کشورهای صادرکننده نفت، دریافت بهای نفت به ارزهایی غیر از دلار امریکاست؛ کاری که ایران از چند ماه پیش آغاز کرد و تا حدودی، زیان ناشی از کاهش ارزش دلار را جبران نمود.
3) قیمت نفت در شرایط کنونی با وجود 3 رقمی شدن، همچنان با توجه به محاسبه نرخ تورم جهانی، در سطح قیمت‌های اوایل دهه 1980 قرار دارد. قیمت 38 دلاری آن زمان با محاسبه نرخ تورم حدود 97 تا 104 دلار ارزیابی می‌شود. این واقعیت نشان از آن داردکه علی رغم قیمت افسانه ای نفت ، قدرت خرید کشورهای صادرکننده در حد سال 1980 باقی مانده است.(1)
4) به همراه افزایش قیمت نفت، هزینه اجرای پروژه ها نیز 2 تا 3 برابر شده است. به طور مثال می توان به پروژه پارس ال.ان.جی به عنوان یکی از چالش ها اشاره کرد زیرا در حالی که برآورد پیشنهادی اولیه 4 تا5/4 میلیارد دلار بود، اکنون شرکت پیمانکار قیمت 12 میلیارد دلاری را پیشنهاد کرده و افزایش قیمت نفت و در نتیجه سایر کالاها و خدمات را دلیل این افزایش قیمت اعلام می کند.(4) و یا اینکه با توجه به هزینه اجاره سکوهای نفتی، هزینه های تولید نفت ایران افزایش 3 برابری داشته است.
در مورد دیگر می توان به افزایش قیمت کالاهای وارداتی مثل اوره و متانول که به 5 برابر قیمت خود رسیده است و یا 9 برابر شدن قیمت بنزین نسبت به سال 82، نیز اشاره کرد.
5) بسیاری از کارشناسان اقتصادی کشور، افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی را شمشیر دولبه ای می دانند که می تواند با تدبیر مسئولان اقتصادی به یک فرصت تبدیل شده و یا با راهبرد اقتصادی نادرست، شوک اقتصادی را برای کشورهای در حال توسعه و صادر کننده نفت در بر داشته باشد.
به اعتقاد صاحبنظران، آمادگی نداشتن زیر ساختهای اقتصادی کشور، قدرت جذب نقدینگی را کاهش داده و همین مسأله باعث می شود، در صورت تزریق پول حاصل از فروش نفت به اقتصاد کشور، نقدینگی بیش از پیش افزایش یافته و به گرانی دامن زده شود و شرایط اقتصادی را به سمت ابتلا به بیماری هلندی (افزایش درآمد ها و کاهش قدرت خرید) سوق دهد.
از این رو به اعتقاد اقتصاددانان، دولت می بایست براساس یک انضباط مالی، اعتبارات ناشی از درآمدهای نفتی را به پروژه های توسعه ای اختصاص دهد و ضمن ایجاد تحول و سرعت در انجام این طرحها، از پمپاژ مستقیم این اعتبارات برای هزینه های جاری و روزمره جلوگیری کند.
تجربه اقتصادی کشور نشان می دهد در هر زمان که با افزایش شدید قیمت نفت مواجه بودیم، به دلیل تکرار اشتباهاتی همچون ترزیق اعتبارات حاصل از فروش، دچار نقدینگی فراوان و به تبع آن تورم شده ایم.
6) در یک تقسیم بندی ساده، بودجه کشور را می توان به دو بخش سرمایه ای (عمرانی) و جاری تقسیم کرد. تمامی دولت ها تا حد امکان تمایل به افزایش بودجه های عمرانی و کاهش هزینه های جاری دارند اما هزینه های جاری بر بودجه های سرمایه ای اولویت داشته و دولت ها در مواجهه با بحرانهای مالی و برای تأمین هزینه های جاری، ناگزیر پروژه های عمرانی را به حالت تعلیق در می آورند. (مشابه اقدامی که دولت در سال 78 به هنگام کاهش قیمت نفت انجام داد)، این در حالیست که به هنگام افزایش در آمدها، هرگونه افزایش بی دلیل هزینه های جاری، تورم زا خواهد بود. لذا در این مواقع، دولت ها به سمت سرمایه گذاری های بلند مدت رفته و به افزایش بودجه های عمرانی می پردازند. (البته این نیز به نوبه خود ظرافتهای خاصی به همراه دارد که در صورت عدم توجه به آنها می تواند برای کشور تبعات منفی مثل تورم و... در پی داشته باشد).
نکته جالب اینکه هر نوع تغییری در بودجه های سرمایه ای (کاهش یا افزایش) در کوتاه مدت ملموس نبوده و درنتیجه وارد دیالوگهای روزانه مردم نمی شود اما در مقابل، کوچکترین تغییر در هزینه های جاری یک کشور (از طریق افزایش یا کاهش حقوق افراد و یا تغییر در میزان یارانه کالا های ضروری و...) به سرعت برای تمامی اقشار مردم ملموس می شود و واکنشهای مثبت و منفی به دنبال خواهد داشت.
بنابراین، از ویژگیهای دولت های عوامفریب، ایجاد تغییرات آنی در سطح رفاه زندگی مردم، پس از تغییرات قیمت نفت می باشد. اینگونه دولتها، بدون توجه به عواقب آتی، سخاوتمندانه به تزریق پول نفت به داخل کشور پرداخته و تحسین کوتاه مدت مردم را بر زیانهای بلند مدت آن ترجیح می دهند.
در حقیقت راز عدم تفاوت محسوس در وضعیت زندگی مردم، با وجود تفاوت قیمتهای نفت نیز همین است و دولت به خوبی این مهم را لحاظ کرده و علی رغم فضای منفی که برخی رسانه ها به منظور اجبار دولت در تزریق پول به جامعه ایجاد کرده اند، (افزایش توقعات و تعجیل انتظارات مردم در ازای رشد قیمت نفت)، مقاومت کرده و سرمایه ها را به سمت هزینه های عمرانی و زیربنایی سوق داده است.
7) نکته دیگر در هنگام حسابرسی از دولت، سهم دولت از دلارهای نفتی می باشد که در مورد ایران هرچند قیمت نفت در سال گذشته به طور متوسط بشکه ای 81 دلار بود اما بر اساس بودجه سالیانه مصوب مجلس، سهم دولت از دلارهای نفتی بشکه ای 5/37 دلار (بودجه سال 1385) می باشد و مابقی آن به حساب صندوق ذخیره ارزی واریز شده و دولت نیز به جز در موارد استثنایی، آن هم با اجازه مجلس، حق برداشت از این حساب را ندارد.
8) مسأله دیگر نوع معاملات و قراردادهایی است که در سالهای پیشین با شرکتهای نفتی بسته شده است. به نحوی که در برخی موارد بر اساس قیمت سالهای قبل، به پیش فروش نفت پرداخته، لذا در آمد آن از قبل دریافت شده و افزایش یا کاهش قیمت هیچ تأثیری بر درآمد دولت ندارد.
9) در پایان قابل ذکر است در تحلیل قیمت نفت نباید به قیمت های حال حاضر اکتفا نمود بلکه توجه به قیمت واقعی نفت فارغ از قیمت اسمی آن، می تواند الگوی اوپک برای سیاستگذاریها باشد چرا که با وجود مسرت بار بودن افزایش کنونی قیمت ها، بدلیل آنکه قیمت های نفت از گذشته به طور سنتی پایین نگه داشته شده، عملاً به قدرت خرید بالا و توسعه پروژه های اساسی و زیربنایی کمک چندانی نمی کند.
گرفته شده از پایگاه رجانیوز



نظرات دیگران: نظر محمود عراقی ::: پنج شنبه 87/1/22::: ساعت 1:56 صبح

لیست کل یادداشت های این وبلاگ

>> بازدیدهای وبلاگ <<
بازدید امروز: 425
بازدید دیروز: 61
کل بازدید :1280298

>>امکانات این وبلاگ<<

وب خوان این وبلاگ

پروفایل این وبلاگ

عناوین مطالب بایگانی نشده

لینکستان این وبلاگ

خانه

راهنمای استفاده از این وبلاگ

دانلود برنامه های رادیو جوان

عناوین مطالب بایگانی شده

قوانین این وبلاگ

بخش متخلفین


>>نظر سنجی<<

پخش اینترنتی  زنده رادیو

پخش زنده ی رادیو جوان ورود به سایت رادیو جوان

پخش زنده ی رادیو قرآن ورود به سایت رادیو قرآن

پخش زنده ی رادیو معارف ورود به سایت رادیو معارف

پخش زنده ی رادیو ایران ورود به سایت رادیو ایران

پخش زنده ی رادیو صدای آشنا کانال اروپا ورود به سایت رادیو صدای آشنا

پخش زنده ی رادیو صدای آشنا کانال آمریکا ورود به سایت رادیو صدای آشنا

پخش زنده ی رادیو صدای آشنا کانال آسیا ورود به سایت رادیو صدای آشنا

پخش زنده ی رادیو پیام ورود به سایت رادیو پیام

پخش زنده ی رادیو گفتگو ورود به سایت رادیو گفتگو

پخش زنده ی رادیو فرهنگ ورود به سایت رادیو فرهنگ

پخش زنده ی رادیو تجارت ورود به سایت رادیو تجارت

پخش زنده ی رادیو ندای اسلام ورود به سایت رادیو ندای اسلام

پخش زنده ی رادیو ورزش ورود به سایت رادیو ورزش

پخش زنده ی رادیو سلامت ورود به سایت رادیو سلامت


>پخش زنده رادیو استانی<

پخش زنده ی رادیو اصفهانپخش زنده ی رادیو اردبیلپخش زنده ی رادیو اراکپخش زنده ی رادیو ارومیهپخش زنده ی رادیو ایلامپخش زنده ی رادیو اهوازپخش زنده ی رادیو تهرانپخش زنده ی رادیو بوشهرپخش زنده ی رادیو بجنوردپخش زنده ی رادیو زاهدانپخش زنده ی رادیو رشتپخش زنده ی رادیو خرم ابادپخش زنده ی رادیو سنندجپخش زنده ی رادیو ساریپخش زنده ی رادیو زنجانپخش زنده ی رادیو قزوینپخش زنده ی رادیو شیرازپخش زنده ی رادیو شهرکردپخش زنده ی رادیو مشهدپخش زنده ی رادیو کرمانشاهپخش زنده ی رادیو قمپخش زنده ی رادیو یاسوجپخش زنده ی رادیو همدانپخش زنده ی رادیو مهابادپخش زنده ی رادیو یزدپخش زنده ی رادیو سمنانپخش زنده ی رادیو خراسان جنوبیپخش زنده ی رادیو کرمانپخش زنده ی رادیو گلستانپخش زنده ی رادیو بوشهرپخش زنده ی رادیو البرز


>> درباره خودم <<
محمود عراقی
اینجا محمودعراقی مینویسد و نقد میکند وگاهی نقل میکند وبه قول یک گوینده خوب گاهی غر هم میزند،میگویداگر این فعالیت در راستای ترویج فرهنگ عاشورا و انتظارفرج و مقابله با جنگ نرم دشمنان اسلام و نظام و به عنوان سرباز سایبری آقا باشد همه اش عبادت است ،عاشق رادیو است،میگوید از دوران کودکی رادیو گوش میداد و کودکی اش روی موج AM گذشت و نمیدانست موج FM هم وجود دارد چون رادیو جیبی اش فقط موج AM را داشت. از سال 84 به صورت اتفاقی موج FM را پیدا کرد و بر اساس کیفیت خوب صدا و کیفیت خوب برنامه ها کلی شگفت زده شد و رادیو جوان را پیدا کرد.از آن زمان به بعد تمام وقت شنونده شبکه رادیویی جوان شد و در یکم اسفندماه سال 1390 به عنوان شنونده منتخب رادیو جوان معرفی شد و در 28 خردادسال 1391 افتخار داشت سایت رادیو جوان را افتتاح کند، میگوید رادیو تنها رسانه ای است که به مخاطب احترام میگذارد ،گاهی وقت ها به آینده ی رادیو خوش بین نمی شود و میگوید ممکن است رادیو در دنیای دیجیتال آینده گم شود، علیرغم تصور خیلی ها اصلا علاقه ای به کار در رادیو ندارد چون معتقد است شنونده حرفه ای رادیو بودن و کارمندرادیو جدا از یکدیگر هستند،اما اگر روزی چرخه روزگار چرخید و افتاد وسط رادیو دوست دارد سردبیر باشدمیگوید هدف(به کسر ف) رادیو قرآن و معارف است ، معتقد است رادیو جوان هر روز در حال شکوفایی و پیشرفت است، از رادیو جوان فعلا برنامه های چهل تیکه/با من حرف بزن/دوشنبه ها با شما/فکری از جنس بلور/ پلاسما / کافه رادیو/ واژه ها / آهای دلای با وضو/ بعضی از اینجا شب نیست ها / صدای شکفتن / صبح دانش / کسی صدام میزنه / معمولی نیست / من و جوان / یک سبد ترانه / سبقت آزاد / شنیده میشوید / پاتوق شبانه / بند کفشتو محکم کن/ الفبای جوانی/ آتش پنهان / در کوچه آفتاب / آبی تر ازسپید را دوست دارد و از میان گویندگان آقا، طوفان مهردادیان و از خانمها مریم واعظ پور/ مهرگان سوادکوهی / زهره هاشمی / لاله اکبری / خانم جعفرپور و خانم توکل را اختصاصا دوست دارد و از سردبیرها حامد مرادیان و شهاب نادری و مجتبی امیری و نرگس فتحی و وحید یامین پور را دوست دارد

>> پیوندهای روزانه <<

>>لوگوی وبلاگ من<<
به نام خدا

>>لینک دوستان<<

>>لوگوی دوستان<<

>>هدیه وبلاگ<<

>>آرشیو شده ها<<

>>اشتراک در خبرنامه<<
 

>>آمار وبلاگ<<

>>رتبه ی وبلاگ<<

>>طراح قالب<<
تحلیل آمار سایت و وبلاگ